ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АКРЕДИТИРАНИ ОРГАНИ ЗА КОНТРОЛ

Важна информация за акредитирани органи за контрол за Наредба № 13 от 30 декември 2003 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, 

Информираме Ви, че във връзка с публикуване в Държавен вестник на изменение на  Наредба № 13 от 30 декември 2003 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на химични агенти при работа (изм. ДВ. бр. 67 от 17 Август 2007 г). и на Наредба № 10 от 26 септември 2003 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на канцерогени и мутагени при работа (изм. и доп. ДВ. бр. 5 от 17 Януари 2020 г., работна група към ТКА „Органи за контрол“ разгледа измененията в наредбите.

Органите за контрол, които желаят да оценяват съответствието по Приложение № 1 към чл. 12, ал. 1 от Наредба № 10 от 26 септември 2003 г. (изм. и доп. ДВ бр. 5 от 17 Януари 2020 г., следва да подадат заявление за разширяване на обхвата.

В случаите, когато е подадено заявление за разширяване на обхвата с включен контрол на Огнеупорни керамични влакна, който изисква нов метод за контрол, разширяване на обхвата ще се извърши чрез извънредна оценка по документи и извънредна оценка на място за наблюдение в срок до 3 (три) месеца от подаване на заявлението.

В случаите, когато е подадено заявление за разширяване на обхвата по вече акредитирани методи за контрол, разширяване на обхвата ще се извърши чрез извънредна оценка по документи в срок до 3 (три) месеца от подаване на заявлението.

След извършване на оценката от ИА БСА, агенцията ще преиздава сертификатите за акредитация и приложенията към тях.

Органите за контрол следва да извършват:

-          Анализ на изискванията и промените в нормативните актове;

-          Актуализиране на процедурите за контрол и при необходимост формулярите за записи от контрол;

-          Провеждане на обучение и/или мониторинг на персонала участващ в контрола заявен за разширяване на обхвата на акредитация;

-          Представяне на доказателства (съответните документи и записи) в ИА БСА съгласно BAS QF 2.7 (РО).

До приключване на оценката за разширяване на обхвата и преиздаване на Сертификата за акредитация и приложението към него от ИА БСА, органите за контрол не следва да извършват контрол в област на контрол „Химични фактори“ по Наредба № 10 от 26 септември 2003г. ДВ бр. 94/2003 г., посл. изм. и доп. ДВ бр. 5/17.01.2020 г. и издават сертификати с позоваване на акредитация от ИА БСА.

Всички органи за контрол, акредитирани за Наредба № 13 от 30 декември 2003 г., не следва да извършват контрол и издават сертификати под акредитация с позоваване на Наредба № 13 за химичните агенти, които са заличени от Приложение 1 на Наредбата.

Напомняме, че за контрола в обхвата на Наредба № 10 следва да се вземат предвид и изискванията на стандарт БДС EN ISO/IEC 17025:2018 и насоките в ILAC G27.

 

14.02.2020 г.