ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ЧЕСТВАНЕТО НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА АКРЕДИТАЦИЯТА

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, КЛИЕНТИ И ПРИЯТЕЛИ,

Националния орган по акредитация на Република България - Българска служба за акредитация има удоволствието да Ви покани на специално информационно събитие на 14 юни 2024г. от 10.30 ч. в Информационния център на Агенцията на адрес, гр. София, бул. „Д-р Г. М. Димитров" № 52А, ет. 1.

09 юни е обявен за Световния ден на акредитацията (WAD), ден, който Международния акредитационен форум (IAF) и Международната организация за акредитация на лаборатории (ILAC) празнуват всяка година с членове, партньори, заинтересовани страни и други организации в областта на оценката на съответствието, за да отбележат важността на акредитацията.

WAD е инициатива, създадена през 2007г. от съвместната Генерална асамблея на IAF и ILAC и за първи път се отбелязва през 2008 г. с темата за акредитация: „Предоставяне на доверие на глобалния пазар“. През годините конкретните годишни теми на Световния ден на акредитацията засягат реалното приложение на акредитацията, като нейната способност да дава доверие и увереност, начините, по които тя е от полза за конкретни групи като регулаторите, и нейната роля в полза на определени сектори и справяне с конкретни проблеми. По-новите теми се фокусират върху това как акредитацията подкрепя по-широки глобални проблеми като Целите за устойчиво развитие на ООН, приети през 2015 г. като универсален призив за действие за прекратяване на бедността, защита на планетата и гарантиране, че до 2030 г. всички хора се радват на мир и просперитет.

Темата на WAD 2024 е „Владеем утрешния ден и оформяме бъдещето".

Глобалната икономика продължава да се изправя пред предизвикателствата на инфлацията, ниските перспективи за растеж, икономическите колебания, смущенията в търговията и ускоряващите се промени в климата. Успоредно с това напредъкът в технологиите и променящото се потребителско поведение променят пазарите.

Темата на тазгодишния Световен ден на акредитацията, „Акредитацията: Владеем утрешния ден и оформяме  бъдещето“, отразява тази глобална перспектива. Той подчертава как акредитацията може да има положително въздействие върху тези предизвикателства и възможности, върху аспекти на живота, вариращи от цифровизация и нови технологии до устойчивост.

Акредитацията е ключов стълб на обществената сигурност от десетилетия, от началото си в метрологията и калибрирането, генерирайки доверие в точността и проследимостта на измерванията, до услугите за тестване за защита на потребителите и държавните приходи. Сега акредитацията е в основата на доверието в почти всеки аспект от ежедневието.

  

Заявка за участие, можете да попълните до 13 юни ТУК:
  Регистрация от 10:00 до 10:30 часа
  Очакваме Ви!